Instructiuni de utilizare


Aceste instrucţiuni trebuiesc citite cu atenţie şi înţelese pe deplin înainte de a folosi produsul.

Nerespectarea acestor instrucţiuni poate duce la deteriorarea capacităţii de utilizare a produsului şi implicit la pierderea garanţiei.


Incarcatoare sau Alimentatoare de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Introduceţi mufa de alimentare a încărcătorului / adaptorului / alimentatorului în Laptop.

Pasul 2. Introduceţi cablul de alimentare în încărcător / adaptor / alimentator.

Pasul 3. Conectaţi ştecherul la sursa de energie.

Pasul 4. Deconectaţi încărcătorul / adaptorul / alimentatorul de la sursa de energie după ce aţi terminat de lucrat la Laptop.


Utilizaţi doar un încărcător / adaptor / alimentator compatibil cu datele tehnice inscripţionate pe eticheta Laptop-ului (le găsiţi pe spatele Laptop-ului sau in interiorul bateriei), sau a vechiului produs dacă sunteţi sigur că acesta a fost furnizat cu Laptop-ul, de nou, la achiziţionare.


Când transportaţi Laptop-ul asiguraţi-vă dacă:

Mufa de alimentare este scoasă din orificiul de alimentare;

Cablul de alimentare este scos din încărcător / adaptor / alimentator;

Aţi strâns normal cablurile produsului, fără a le forţa.


Atenţie

NU acordăm garanție dacă mufele, cablurile sunt întrerupte, deteriorate, prezinta noduri.

Garanția se acordă daca partea electronică a produsului nu mai functioneaza.

Utilizarea unui încărcător / adaptor / alimentator incompatibil cu datele tehnice ale Laptop-ului poate duce la deteriorarea echipamentului şi implicit la pierderea garanţiei, poate cauza incendiu cu vătămări corporale grave.

Nu introduceţi niciodată un încărcător / adaptor / alimentator de curent alternativ într-o sursă de alimentare ce nu corespunde atât voltajului cât şi frecvenţei specificate pe eticheta aparatului. Nerespectarea acestui lucru poate avea ca rezultat un incendiu sau şoc electric, cu posibilitatea de vătămări corporale grave.

Niciodată nu încercaţi să conectaţi sau să deconectaţi un ştecher cu mâinile umede la sursa de energie. Nerespectarea acestei instrucţiuni poate duce la un şoc electric, poate cauza vătămări corporale grave.

Deconectati incarcatorul de la sursa de energie daca aceasta sa interupt si reconectatil doar atunci cand sunteti sigur ca pe retea este energie.


Avertisment

Deconectaţi cablul de alimentare înainte de a muta Laptop-ul.

Nu schimbaţi niciodată cablul de alimentare sau ştecherul înainte de deconectarea de la sursa de energie.

Nu îmbinaţi niciodată şi nu modificaţi cablul de alimentare înainte de deconectarea de la sursa de energie.

Nu îndoiţi şi nu răsuciţi niciodată un cablu de alimentare.

Nu trageţi niciodată de un cablu de alimentare pentru a scoate un ştecher din priză. Întotdeauna apucaţi de ştecher direct.

Nu puneţi niciodată obiecte grele pe un cablu de alimentare.

Nu treceţi niciodată un cablu de alimentare printr-un loc stâmt cum ar fi o uşă sau fereastră.

Nu puneţi niciodată un cablu de alimentare lîngă o sursă de căldura.

Nu utilizaţi niciodată cuie, capse sau obiecte similare pentru a fixa sau ataşa cablul in poziţia dorită.

Nu încercaţi niciodată să dezasamblaţi sau să reparaţi un încărcător/adaptor/alimentator.

Garanția acoperă utilizarea produsului doar pe teritoriul României, în prizele convenționale(max. 240V). A nu se utiliza în tren, automobile, avion, etc.

Procedând în oricare din modurile de mai sus se poate deteriora produsul sau cablul de alimentare, poate rezulta un incendiu sau şoc electric, cu vătămări corporale grave.

Nu intraţi în panică dacă încărcătorul/adaptorul/alimentatorul se încălzeşte, acest fapt este normal atâta timp cât Laptop-ul este în funcţiune.


Baterii sau Acumulatoare de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Scoateţi mufa alimentatorului / incarcatorului din orificiul de alimentare a Laptop-ului;

Pasul 2. Introduceţi acumulatorul în locul celui vechi;

Pasul 3. Deschideţi Laptop-ul; acumulatorul nou conţine cca. 5-60% energie, astfel dă posibilitatea Laptop-ului să funcţioneze câteva minute. Acest pas verifică dacă acumulatorul nou introdus este recunoscut de Laptop şi este în perfectă stare de funcţionare;

Pasul 4. Introduceţi mufa alimentatorului / incarcatorului de tensiune în orificiul de alimentare a Laptop-ului. Astfel începe procesul de încărcare a acumulatorului. Puteţi utiliza Laptop-ul în momentul încărcării. Lasati cca. 14 ore acumulatorul la incarcat.

Pasul 5. Dupa ce acumulatorul s-a încărcat scoateţi mufa alimentatorului / incarcatorului de tensiune din orificiul de alimentare a Laptop-ului. Utilizaţi Laptop-ul până ce acumulatorul s-a descărcat complet, dar nu sub 5% din capacitatea bateriei.

Pasul 6. Repetaţi paşii de mai sus de cca. 3 ori. Recomandăm cel puţin o operaţie de încărcare-descărcare completă a acumulatorului într-o luna. Încarcarea-descarcarea completa a acumulatorului va da posibilitatea utilizarii produsului la capacitatea optimă pe o perioadă îndelungata.


Incarcati si descarcati acumulatorul cel pution o data pe luna.

Nu descarcati niciodata acumulatorul sub 5%.

Setați softul acumulatorului să vă atenționeze la minim 5% pentru o nouă reâncărcare. Nu utilizați sub nici o formă acumulatorul sub acest prag, riscați ca acumulatorul să nu mai funcționeze la capacitatea maximă, riscați ca viața acumulatorului să scadă vertiginos.

Acumulatorul va avea o capacitate optimă de folosire după primele uitilizări.

Scoateți Acumulatorul din Laptop dacă nu il folosiți o perioadă mai îndelungată de timp(weekend prelungit, concediu, etc.). Incarcati acumulatorul inainte de al scoate din Laptop.

Aducerea Laptopului in starea de Sleep, Hebernate, etc. trebuie sa se faca doar daca bateria este incarcatata minim 50%.

Bateriile compatibile SONY din generatia noua sunt insotite de un CD. Salvati informatia de pe CD pe Desktop si dupa aceea abdatati informatia. Aceasta operarie trebuie facuta cu alimentatorul / incarcatorul in Laptop.


Atenţie

Niciodată nu încărcaţi acumulatorul printr-o metodă diferită de cea menţionată în Instrucţiuni de folosire. Procedând astfel puteţi cauza un incediu, având ca rezultat vătămări corporale grave.

Nu aruncaţi acumulatorul în foc, deoarece poate exploda. Nu încălziţi niciodata acumulatorul, pentru că provoacă scurgerea soluţiei sau a altei substanţe electrolitice.

Nu încercaţi să demontaţi sau să reparaţi acumulatorul, acesta se poate supraîncălzi şi aprinde. Scurgerea de soluţie alcalină sau alte substanţe electrolitice poate cauza incediu, cu posibil rezultat moartea sau vătămări corporale grave.

Nu scurt-circuitaţi acumulatorul intenţionat sau din greşeală punând în contact terminalale cu alt obiect metallic. Poate produce incendiu sau vătămare fizică şi provoacă deteriorarea acumulatorului.

Nu introduceţi cuie în carcasa acumulatorului, nu loviţi cu ciocanul carcasa, nu călcaţi peste carcasă. Dacă faceţi aşa ceva, puteţi cauza un incediu sau o explozie, având ca rezultat vătămări corporale grave.

Asiguraţi-vă că temperatura este între 5° si 35°C inainte de a incarca acumulatorul. Daca aceasta regulă nu e respectată, acumulatorul se poate supraîncălzi, scurge sau deteriora.

Nu păstraţi niciodată acumulatorul într-o zonă cu umiditate ridicată; poate cauza incediu sau explozie, cu posibil vătămări corporale grave.

Nu puneţi acumulatorul în contact cu lichide.

Nu expuneţi acumulatorul la soare. Nu depozitaţi şi nu utilizaţi acumulatorul într-un vehicul închis si neventilat, cu temperaturi interne excesive. Acumulatorul se poate aprinde sau poate exploda când este încălzit sau ars, având ca rezultat vătămări corporale grave sau moartea. Supunerea unui acumulator la căldură poate cauza scurgerea lichidului, poate cauza de asemenea deteriorarea, funcţionarea defectuoasă sau pierderea datelor stocate.

Evitaţi ca bebeluşii şi copiii mici să intre în contact cu acumulatorul.

Nu scăpaţi şi nu aruncaţi acumulatorul.

Dacă lichidul din interiorul acumulatorului se scurge, spălaţi imediat cu multă apă părţile corpului care au intrat în contact cu lichidul.

Dacă lichidul s-a impregnat în haine, spălaţi-le imediat cu un detergent sintetic.


Avertisment

Dacă detectaţi scurgeri de substanţe din acumulator sau simţiţi un miros aparte nu expuneţi acumulatorul la foc sau caldură, poate exploda.

Nu aruncaţi acumulatorul uzat laolaltă cu alte deşeuri solide, deoarece conţine substanţe toxice. Dispensaţi-vă întotdeauna de acumulatorul uzat în concordanţă cu regulile în vigoare care se aplică la produsul pe care doriţi să-l aruncaţi. Acoperiţi terminalele de metal cu o bandă izolatoare înainte de al arunca.

Acumulatorul uzat trebuie predat, in momentul achiziţionării altuia nou, în vederea reciclării.

Dacă observaţi următoarele: miros neplăcut sau neobişnuit, căldură excesivă, decolorare, deformare, fisuri sau scurgeri, fum sau alte evenimente neobişnuite pe durata utilizării, cum ar fi sunet anormal, etc. opriţi imediat alimentarea, scoateţi cablul de alimentare din priză şi nu mai utilizaţi acumulatorul. Într-o asemenea situaţie, scoateţi imediat şi cu grijă acumulatorul din calculator, dacă acumulatorul este supraîncălzit aşteptaţi ca acesta să se răcească. Nu mai porniţi calculatorul din nou, prezentaţi-vă la un service autorizat cu produsul pentru verificare.

Acumulatorul fabricat cu celule Li-Polymer functioneaza cca. 1000 de cicluri. Acumulatorul fabricat cu celule Li-Ion functioneaza cca. 400 de cicluri.


Tastaturi de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Asigurati-va daca modelul de tastura achizitionat este compatibil cu modelul de laptop la care doriti sa faceti schimbarea tastaturii.

Pasul 2. Deconectati Laptop-ul de la orice sursa de alimentare:

Scoateti incarcatrul din laptop

Scoateti bateria din laptop

Pasul 3. Verifcati daca tastatura este prinsa in suruburi, daca da scoatetile; daca are alt sistem de prindere, clipsuri, declipsati benzile laterale pana apare sistemul de prindere a tastaturei.

Pasul 4. Scoateti fisa de alimentare de la tastatura veche.

Pasul 5. Inlocuiti tastatura veche cu cea nou.

Pasul 6. Pentru montarea tastaturei respectati pasii inversi demontarii.


Atenţie

NU schimbati niciodata tastatura inainte de a deconecta Laptop-ul de la orice sursa de energie: baterie, incarcator.

NU stropiti tastatura cu lichid si dupa aceea sa o stergeti.

NU curatati tastatura cu Laptop-ul deschis.

Curatarea tastaturei se va face cu o carpa putin umeda si cu Laptop-ul inchis.

NU aruncati tastatura defecta decat in spatii special amenajate pentru depozitarea produselor electronice, electrice.


Ecrane sau Display de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Asigurati-va daca modelul de ecran achizitionat este compatibil cu modelul de Laptop pe care-l aveti: inch, LED/1CCFL sau 2CCFL si rezolutie.

Pasul 2. Deconectati Laptop-ul de la orice sursa de alimentare:

Scoateti incarcatrul din laptop

Scoateti bateria din laptop

Pasul 3. Scoateti / Dezlipiti cu kuter-ul de pe partea inferioara cat si superoara a ramei de plastic capacelele de plastic care mascheaza suruburile de prindere.

Pasul 4. Desurubati / Scoateti suruburile din RAMA de plastic.

Pasul 5. Cu ajutorul unei pene declipsati RAMA de plastic pe care se afla suruburile. Declipsarea se va face incet si fara a forta clipsurile, ele se vor desprinde dupa ce indoti putin pana. Procedati astfel la toata RAMA ce inconjoara ecranul.

Pasul 6. Dupa ce ati indepartat RAMA scoateti suruburile de pe partile laterale ale ecranului sau de pe partea inferioara sau superioara.

Pasul 7. Scoateti fisa / banda de date de pe spatele ecranului. La ecranele cu Lampa / CCFL, deconectati mai intai mufa ce alimenteaza Invertorul si dupa aceea fisa / banda de date. Deconectarea benzii de date sa se faca incet si cu mare atentie, exista riscul sa se rupa. Astfel a-ti reusit sa demontati ecranul.

Pasul 8. Pentru montarea ecranului respectati pasii inversi demontarii.


Atenţie

Recomandam ca aceasta operatiune sa fie efectuata de un centru de service.

NU schimbati niciodata ecranul inainte de a deconecta laptop-ul de la orice sursa de energie: baterie, incarcator.

Deconectati mufa ce alimenteaza invertoarul inainte de a scoate fisa/banda de date, doar la ecranele cu lampa/ccfl

NU stropiti tastatura cu lichid si dupa aceea sa o stergeti.

NU curatati ecranul cu Laptop-ul deschis.

Curatarea Ecranului se va face cu o carpa uscata si cu Laptop-ul inchis.

NU aruncati ecranul defect decat in spatii special amenajate pentru depozitarea produselor electronice, electrice.


Balamale de Laptop / Notebook si Netbook

Balamalele NOI sunt cele carora nu le puteti face o rotatie doar cu mana fara ajutorul patentului, spitului, etc.

Pasul 1. Inainte de a incepe operatiunea de demontare asigurati-va daca a-ti decuplat aparatul de la orice sursa de alimentare

- scoateti din priza incarcatorul

- scoateti bateria din aparat

Pasul 2. Pentru a ajunge la balamale trebuie sa desfaceti rama ecranului(Atentie! Rama este din plastic si se poate rupe foarte usor). Dupa indepartarea ramei identificati suruburile prin care este fixat atat ecranul cat si unitatea centrala, demontatile.

Pasul 3. Dupa indepartarea suruburilor puteti scoate balamalele. Astfel a-ti reusit sa demontati balamele.

Pasul 4. Pentru montarea balamalelor respectati pasii inversi demontarii.


Atenţie

Recomandam ca aceasta operatiune sa fie efectuata de un centru de service.

NU schimbati niciodata balamalele inainte de a deconecta Laptop-ul de la orice sursa de energie: baterie, incarcator.

Nu lubrifiati niciodata balamalele NOI.

NU aruncati balamalele defecte decat in spatii special amenajate pentru colectare.


Invertoare de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Inainte de a incepe operatiunea de demontare asigurati-va daca a-ti decuplat aparatul de la orice sursa de alimentare

- scoateti din priza incarcatorul

- scoateti bateria din aparat

Pasul 2. Apasati butonul de pornire a laptopului de cateva ori. Astfel suntem siguri ca nu mai exista nici o sursa de energie cuplata la aparat.

Pasul 3. Pentru a ajunge la invertor trebuie sa desfaceti rama ecranului(Atentie! Rama este din plastic si se poate rupe foarte usor). Dupa indepartarea ramei identificati sistemul de prindere a invertorului capse sau suruburi.

Pasul 4. Invertorul alimenteaza ecranul printr-o mufa cu doi pini, scoateti mufa care alimenteaza ecranul.

Pasul 5. Invertorul se alimenteaza prontr-un cablu prevazut in capat cu o mufa ce vine din unitatea centrala, deconectatil. Dupa scoaterea mufelor treceti la pasul urmator.

Pasul 6. Daca sunt capse trageti usor de invertor. Daca sunt suruburi, desurubatile. Astfel a-ti reusit sa demontati invertorul.

Pasul 7. Pentru montarea invertorului respectati pasii inversi demontarii.

Pasul 8. Conectarea aparatuui la sursa de energie sa se faca numai dupa ce a-ti montat invertorul, inclusiv rama.


Atenţie

Recomandam ca aceasta operatiune sa fie efectuata de un centru de service.

NU schimbati niciodata invertorul inainte de a deconecta Laptop-ul de la orice sursa de energie: baterie, incarcator.

NU demontati, decuplati invertorul daca nu ati apasat pe butonul de pornire de cateva ori(3-5 ori), trebuie sa fim siguri ca nu ma exista nici o sursa de alimentare.

NU puneti mana pe invertor sau alta piesa in momentul in care reconectati Laptop-ul la sursa de energie.

NU aruncati invertorul defect decat in spatii special amenajate pentru depozitarea produselor electronice, electrice.


Ventilator sau Cooler de Laptop / Notebook si Netbook

Pasul 1. Inainte de a incepe operatiunea de demontare asigurati-va daca a-ti decuplat aparatul de la orice sursa de alimentare

- scoateti din priza incarcatorul

- scoateti bateria din aparat

Pasul 2. Identificarea Cooler-ului; acesta se afla de obicei montat pe acceasi parte cu radiatorul.

Pasul 3. Pentru a ajunge la Cooler trebuie sa scoateti capacul de plastic cu care este protejat.

Pasul 4. Intoarceti Laptop-ul ca si cum ati umbla la baterie. Identifcati suruburile cu care este prins capacul de plastic si desurubatile.

Pasul 5. Dupa scoaterea capacului treceti la identificarea suruburilor cu care este prins Coler-ul pe placa de baza si desurubatile.

Pasul 6. Cooler-ul se alimenteaza printr-un cablu prevazut cu o mufa cu doi, trei sau patru pini(conectori), deconectati mufa. Astfel a-ti reusit sa demontati Cooler-ul.

Pasul 7. Pentru montarea Cooler-ului respectati pasii inversi demontarii.

Pasul 8. Conectarea aparatuui la sursa de energie sa se faca numai dupa ce a-ti montat Cooler-ul, inclusiv capacul de plastic.


Atenţie

NU schimbati niciodata Cooler-ul inainte de a deconecta Laptop-ul de la orice sursa de energie: baterie, incarcator.

Nu aspirati nicodata Cooler-ul in plan orizontal. Aceasta operatie se face doar in plan perpendicular.

NU puneti mana pe Cooler sau alta piesa in momentul in care reconectati Laptop-ul la sursa de energie.

NU aruncati Cooler-ul defect decat in spatii special amenajate pentru depozitarea produselor electronice, electrice.


Recomandari

Recomandam ca operatiunea de montare si demontare sa fie efectuata de un centru de service.

Daca Cooler-ul sa gripat, scoate un zgomot, lubrifiatil cu o pasta lubrifianta.

Curatarea de scame, praf, etc. a Cooler-ului sa se faca numai dupa ce ati scos capacul de plastic.

Va multumim ca ati ales serviciile oferite de societatea noastra!