Cum să ai grijă de bateria laptopului tău – Sfaturi utile pentru o durată de viață mai mare


Este important să acordați o atenție corespunzătoare acumulatorului laptopului dvs. pentru a vă asigura că acesta va funcționa cât mai bine și pentru a avea o durată de viață cât mai mare. Am alcătuit o listă cu 5 sfaturi utile despre cum să aveți grijă de bateria laptopului dvs., de la cât timp ar trebui să-l lăsăți conectat în priză, până la procentajul la care trebuie sa-l deconectați.

1. Ciclurile de încărcare

Toate bateriile de laptop sunt construite pentru a face față unui anumit număr de cicluri de încărcare, de obicei undeva în jur de 500 de cicluri complete - uneori chiar mai mult. Un ciclu de încărcare echivalează cu o descărcare completă până la 0% , apoi o reîncărcare până la 100%. O descărcare până la 50%, apoi la 100%, ar echivala cu o jumătate de ciclu. De-a lungul timpului, fiecare ciclu de încărcare scade capacitatea bateriei față de specificațiile inițiale, ceea ce înseamnă că, cu cât o descărcați de mai puține ori, cu atât bateria va avea o durată de viață mai mare.

Puteți începe prin a accesa setările de alimentare ale laptopului și a afla cum funcționează bateria, ce setări să activați. Acordați atenție modurilor de hibernare. Ideal ar fi ca laptopul dvs. să intre în hibernare înainte ca bateria să fie complet descărcată - precum și în timpul nefuncționării, când nu veți folosi laptopul pentru o perioadă.

Pentru a economisi și mai multă energie, faceți un tur al aplicațiilor dvs. și închideți-le pe cele care rulează în fundal și care afectează în mod constant durata de viață a bateriei. Pe Windows 10, de exemplu, vă sugerăm să căutați și să activați Economizorul bateriei. Acest mod va porni automat atunci când laptopul ajunge la aproximativ 20% durata de viață a bateriei. Va bloca automat aplicațiile de fundal, va împiedica funcțiile dvs. precum Calendar să se sincronizeze sau să trimită notificări, luminozitatea ecranului va fi mai scăzută, astfel încât să puteți ajunge la o priză cât mai curând posibil.

2. Cum încarc corect laptopul?

Spre deosebire de unele recomandări, nu trebuie să descărcați o baterie complet, apoi să o reîncărcați pentru a o calibra - aceasta este o practică distructivă, dăunătoare pentru baterie. Cea mai bună practică este ca o dată-de două ori pe săptămâna, în funcție de cât de des utilizați laptopul, să-i faceți un ciclu complet de încărcare. Lăsăți bateria să se descarce până la 15%, apoi încărcați-o până la 100%.

A existat o perioadă în care utilizatorii au fost sfătuiți să se abțină de la a-și păstra dispozitivele conectate, pe baza ideii că lăsarea bateriei să se încarce la 100% ar putea uza-o mai repede. Astăzi, totuși, recomandarea noastră este următoarea: de fiecare dată când lucrați pe laptop, lasă-ți-l la încărcat atât timp cât îl folosiți, cu mențiunea ca o dată, de două ori pe săptămâna, să-i faceți un ciclu de încărcare.

Totodată, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bateria ta este să nu o lași să se descarce sub 15%. 

3. Încălzirea bateriilor

Când bateria unui laptop se încălzește prea mult, reacțiile electrochimice din interior se accelerează - asta nu înseamnă că bateria devine mai eficientă. În schimb, acumulatorul produce multă energie pe care nu o poate folosi și nu o poate direcționa în siguranță către niciun hardware. Acest lucru creează și mai multă căldură, agravând problema. Nu numai că poate deteriora în cele din urmă interiorul bateriei în mod permanent, dar, de asemenea, o uzează cu o grămadă de reacții chimice. Acestea dăunează durataei de viață a bateriei.

Bateriile de astăzi sunt durabile, dar se pot încălzi ușor. De exemplu, dacă încărcați bateria și începe să se încălzească prea mult, poate pentru că procesorul sau procesorul grafic funcționează din greu sau mediul este prea fierbinte, atunci închideți dispozitivul și scoateți bateria, dacă este posibil. Dă-i o pauză pentru a se răci sau mută-l într-un loc cu o temperatură mai scăzută. Multe laptop-uri moderne au baterii sigilate, caz în care oprirea și lăsarea acesteia să se răcească este foarte recomandată dacă vă interesează maximizarea duratei de viață a bateriei.

În cele din urmă, și poate cel mai important, evitați să lăsați laptopul unde s-ar putea încinge. Spre exemplu, mașina dvs. într-o zi fierbinte, sub o fereastră care primește lumina directă a soarelui sau lângă un încălzitor. Condiții neobișnuite, cum ar fi acestea, pot deteriora foarte mult o baterie într-o perioadă scurtă de timp, deși este posibil să nu vă dați seama imediat.

Temperaturile scăzute, de obicei, nu reprezintă o problemă până la un anumit punct și se recomandă depozitarea bateriei într-un loc răcoros, dar nu lăsați laptopul la temperaturi de îngheț. Prea mult frig poate ucide bateria permanent sau poate reduce durata de viață a acesteia.